Sunday, March 4, 2012

野菜週間·第6日目 ❖ Vegetable Week Day 6

野菜と言えばサラダ
Salad with the Best Balsamic Vinaigrette!


おまけ
A side dish...

『野菜週間』も後半にさしかかってまいりました。ここで、どーんと野菜の量が増えるかと思いきや、なんだかすっかり減ってしまいました。今日はお出かけ日であったので、時間がなくって(言い訳)。でも、このサラダドレッシングは、特別なんです。簡単に作れておいしい。お店で買ったドレッシングはいつも全部使いきれず、賞味期限がきれるまで悲しく冷蔵庫に眠っていることが多いのですが、このドレッシングは違います。あっという間に使い切ってしまいます。おかげで、サラダが沢山食べれます。ラディッシュとの相性が抜群。蓋つきのガラスの瓶に入れて作れば、材料を入れてあとは蓋をしてシェイクするだけ。冷蔵庫に入れておけば、長期間保存可能。オリーブ油は冷蔵庫の中で固まってしまうこともありますが、たべる10分ほど前に定温にもどして、瓶ごとよく振ってから使えばまた元通り。そんなサラダとぴったりなのが、卵のオープンサンド。ドライトマトとバジルのペスト(私は市販のものを使いましたが、フードプロセッサーがあれば簡単に作れます)をトーストしたパンにたっぷり塗って、卵サラダをのせるだけ。これ、本当においしいんです。なんでもない普通のたまごのサンドイッチが特別なものとなること間違いなし。山盛りのサラダと一緒にどうぞ。ドレッシングのレシピは『Chinese Grandma』、卵サラダのオープンサンドは、『Une-deux senses』から。

Colin and I were out and about all day today (exhausted), and the only thing I felt like making for Day 6 of Vegetable Week was...ahem...salad. BUT, it is not ordinary salad but it is salad with very good balsamic vinaigrette! We usually use store bought salad dressings, but they almost always end up at the back of our fridge, completely forgotten until they are passed their expiry dates (a very sad story). If that sounds familiar to you, try this one. You will love it. I made this dressing many times, and I had to keep making a new batch. I put everything in a Mason jar, and shake it up. The best part of this dressing is that you don't have to chop garlic (you can, if you want). You put a whole garlic clove in the jar. This dressing goes very well with radishes. Enjoy a MOUNTAIN of salad with this vinaigrette. You can find this recipe in "Chinese Grandma." To accompany this salad, I made a super yummy egg salad sandwich. The secret of this sandwich is to use sun-dried tomato pesto. It makes a world of difference and turns your ordinary egg salad sandwich into a super star. You can make your own sun-dried pesto, but why would you want to do that when all you felt like making was salad...?  You can find this recipe in "Une-deux senses."


材料:

  • はちみつ 大さじ2
  • ディジョンマスタード 大さじ1 
  • 塩 小さじ1/2
  • こしょう 小さじ1/2
  • バルサミコ酢 1/4カップ
  • オリーブ油 3/4カップ
  • にんにく 1かけ(皮をむいて軽くつぶすだけ、刻む必要なし)

作り方:

  1. ボールに、はちみつ、ディジョンマスタード、塩、こしょう、にんにくを入れて、混ぜる。バルサミコ酢を加え、オリーブ油を少しずつ加えながらよく混ぜ合わせる(乳化させる)。(材料を全て蓋つきの瓶に入れて、よーくシェイクするだけで簡単に混ざりますよ)。にんにくの風味を強くしたい場合は、にんにくをみじん切りにしてまぜると良い。
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