Friday, March 30, 2012

肉じゃが、日本の家庭の味 ① ❖ Introducing Japanese Home Cooking ("Niku" jyaga) - Part 1

じゃがいも、にんじん、グリーンピース、ツナ缶
Potatoes, carrots, onion, green peas, and cans of tuna

昆布だし

欧米の方にはチキンポットパイにみえる?
Looks like chicken pot pie...

醤油味のチキンポットパイがあってもいいと思う
...but with soy sauce flavor. Yum!

残った肉じゃがにマヨネーズを加えると、おいしいポテトサラダに早変わり!
If you add mayo, it turns into the best potato salad!

お肉を食べない我が家では、肉じゃがは『ツナじゃが』として登場します。彩りにグリーンピースを加えたら、チキンポットパイによく似ているなと気づきました。これなら外国からのお友達にも、抵抗なく受け入れてもらえるのでは?醤油味のチキンポットパイ(私達の場合、ベジタブルポットパイ)売れるのではないかしらん、どうでしょう?海外では、日本食と言えば、寿司。もっと日本の家庭料理も世界に味わってもらいたいですね。今回、残った『ツナじゃが』は、クックパッドからのグッドアイデアで、マヨネーズで和えてみたら、とんでもなくおいしいポテトサラダができあがりました。見た目はちょっと問題ありですが、是非お試しあれ。日本の家庭の味を広げる会からのお知らせでした。肉じゃがのレシピは飯島奈美さんのレシピサイトから。

Nikujaga is a symbol of Japanese everyday home cooking. "Niku" means meat in Japanese.  It usually has beef or pork depending on your region. As we don't eat meat, I substitute with cans of tuna. If you are not familiar with Japanese home cooking, this is an easy one to make. It looks like chicken pot pie, but with soy sauce flavour. The leftover Nikujaga can turn into a yummy potato salad the next day. Heat it up in the microwave and mash up the potatoes with a fork. Once it gets cooled slightly, you add mayo, and voila!, you get the best potato salad with Japanese twist (this idea came from cookpad). Try it, it's so good! You can find this original Nikujaga recipe with detailed photos from IIJIMA Nami's homemade taste website.


Ingredients:

  • Potatoes 4 (cut into bite sizes, soak them in water for 5 to 10 min, drain, and set aside)
  • Onion 1 (cut into wedges)
  • Carrot 1 (cut into bite sizes)
  • A can of tuna (or beaf or pork)
  • Konbu dashi  1 1/2 cups to 2 cups (soak a 10cm square size dried konbu in water for half a day)
  • Sugar 1tbsp
  • Mirin 2tbsp (or more)
  • Soy sauce 3tbsp (or more)
  • Vegetable oil 1tbsp 
  • Frozen peas, defrosted (optional)

Instructions:

  1. Heat the oil in a frying pan over medium high heat. Add potato, carrot, and onion and saute for a couple of minutes. 
  2. Add the Konbu dashi  just enough to cover the vegetables.
  3. Add sugar, mirin, and soy sauce, and stir to combine. Bring it to boil. Add a can of tuna. Reduce the heat to medium heat, and cover it with a sheet of aluminum foil or parchment paper (no need to cover it completely). Remove the cover when the liquid is only at the bottom and vegetables are soft. Turn up the heat and cook until almost all the liquid is gone. If vegetables are still not soft, add more Konbu dashi and cook longer. Taste and add more soy sauce or/and mirin if you like. 
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2 comments:

  1. ポテトサラダに変身 っておいしそう
    こんどやってみますね
    にくじゃが いえ ツナじゃが をそのまますこしマッシュしてコロッケにもなりますね
    それにしても夏子さんのお料理 どれもきれいで おいしそう
    センスが光ってます

    ReplyDelete
    Replies
    1. コロッケもグッドアイデアですね。ツナじゃがポテトサラダは、見た目は本当に問題ありです。今度は、見た目もよくするように、周りにかざったArugulaをツナじゃがポテトサラダに混ぜたら、少しはよくなるでしょうか?文子さんの肉(ツナ)じゃがコロッケ、楽しみ♡

      Delete